Algarve bezienswaardigheden

Er zijn in de Algarve meer dan genoeg bezienswaardigheden te vinden. De meeste bezienswaardigheden zijn speciaal gemaakt voor toeristen, zoals de vele pret- en waterparken. Andere zijn onderdeel van de boeiende geschiedenis van deze streek. Veel van de oude gebouwen in de Algarve zijn tijdens de grote aardbeving van 1755 verwoest, maar degene die dit natuurgeweld overleefd hebben vormen tegenwoordig populaire bezienswaardigheden.
Daarnaast zorgt de prachtige natuur van de Algarve voor de nodige bezienswaardigheden. Zo kun je prachtige boottochten maken langs de verschillende grotten of een lange wandeling maken door één van de natuurgebieden.Sé de Faro

De Sé de Faro of de Kathedraal van Faro is één van de belangrijkste historische gebouwen in Faro. Hij staat midden op het plein Largo da Sé. Het oudste deel werd in de 13de eeuw op resten van een oude kerk en een moskee gebouwd. In de 14de eeuw werd deze kathedraal vergroot. In de 16de eeuw werd de kerk geplunderd en in brand gestoken door de Engelsen. De kathedraal werd herbouwd, maar er werden behoorlijk wat veranderingen aangebracht. Zo werden de gotische bogen vervangen door Toscaanse kolommen. Tijdens de aardbeving van 1755 werd de kathedraal getroffen, maar kon wel worden herbouwd.

De kathedraal is tegenwoordig geopend voor het publiek; je kunt tegen een kleine entree de kathedraal en de toren van de kathedraal bezoeken. Vanaf de toren van de kathedraal heb je een prachtig uitzicht op Faro en de verschillenden ooievaarsnesten in de stad.

Praia Marinha

Het Praia Marinha strand behoort tot één van de mooiste stranden van Europa. Via een kleine trap klim je langzaam tussen de rotswanden door naar beneden. Aangekomen op het strand bevind je jezelf in een kleine beschutte baai met prachtige rotsformaties links, rechts en achter je. De zee is hier behoorlijk ruig en krachtig, zeker bij volle maan. De golven werpen je hier met gemak omver. Op het strand is een klein strandtentje waar je lekker kunt eten. Bekijk vooral de vangst van de dag voor de echt lekkere verse vis. Bovenop de rotsen is een pad gemaakt waarbij je een stukje van de kliffen kunt aflopen en zo het strand van bovenaf kunt bekijken. Op de kliffen broeden in de lente diverse vogels en zijn mooie planten te vinden. Het Praia Marinha strand behoort tot de mooiste en meest indrukwekkende bezienswaardigheden van de Algarve en misschien wel van heel Portugal

Fóia

Fóia is het hoogste punt van de Algarve. Met zijn 902 meter boven het zeeniveau kijk je aan de ene kant over de hele kuststrook van de Algarve en aan de andere kant bij mooi weer tot aan Lissabon. Op het hoogste punt kun je op een kleine rotsformatie klimmen waarbij je echt het gevoel krijgt op de top van de wereld te staan. De top zelf is buiten het uitzicht niet heel erg mooi. Het landschap wordt hier danig verpest door diverse communicatiemasten voor leger en telecombedrijven. Er is een restaurant te vinden en een winkel waar lokale ambachtelijke spullen worden verkocht aan de toeristen. Vanaf het hoogste punt lopen diverse mooie wandelingen door de omgeving.

Dolfijnen spotten

Vanuit de grote plaatsen in de Algarve kun je een (dag)tocht boeken om dolfijnen te spotten. Gedurende een twee uur lange tocht ga je op zoek naar dolfijnen die hier in de Atlantische wateren zwemmen. Verschillende aanbieders hebben een dolfijngarantie, geen dolfijn gezien = geld terug. In de meeste gevallen is er een bioloog aan boord die je van alles kan vertellen over de vriendelijke dieren. Wil je er zeker van zijn dat je dolfijnen ziet, boek dan een dagtocht of ga pas in de middag een tocht maken. Vaak weten de dolfijnenspotters dan precies waar ze de dieren kunnen vinden.

Boek je rondvaart & dolfijnspotten op voorhand online

Markt Loulé

De markt van Loulé wordt elke zaterdag gehouden. Er is een centrale markthal waar elke dag markt is en op zaterdag wordt deze verder naar buiten uitgebreid. Er worden dan heerlijke groenten, fruit en gedroogde vis verkocht evenals diverse handgemaakte producten zoals kaarsen en gehaakte kleedjes. Een leuke plaats om een origineel souvenir op de kop te tikken. Tijdens de zomermaanden wordt er ook enkele malen een grote hippiemarkt gehouden met tweedehands spullen en meer handgemaakte producten. De markt is erg populair bij toeristen.

Kasteel van Silves

Het kasteel van Silves zie je van ver al liggen. Het torent hoog boven het oude middeleeuwse stadje uit. Het fort werd gebouwd door de Moren en heeft de kenmerkende rode steen uit de regio. Van het kasteel zelf is niet heel erg veel meer over. Het is gelegen binnen de oude stadsmuren van het stadje. De muren staan nog overeind en vanaf de dikke wallen kun je over heel de regio uitkijken. Je snapt direct waarom dit een belangrijk strategisch punt was. In de catacombe van het kasteel is een kleine expositie ingericht over de lynx. Deze katachtige wordt geherintroduceerd in de regio. Erg leuk is de live-feed van een nest vol jonge lynxjes. Naast de muren zie je nog wel de funderingen liggen van het oude kasteel. De ruimte op de binnenplaats is verder opgevuld met een mooie tuin die doorsneden wordt door kleine waterstroompjes. Voor een kleine meerprijs kun je ook het archeologisch museum bezoeken. Hier staan de verschillende gebruiksvoorwerpen opgesteld die archeologen in de regio hebben gevonden.

Boottocht langs de grotten

De kust van de Algarve bestaat voor een groot gedeelte uit hoge rotsformaties in de zee. De wind en de golven hebben hier al eeuwenlang op ingebeukt en zo zijn er diverse grotten en tunnels in de wanden ontstaan. Vooral in het gebied tussen Albufeira en Sagres zijn er heel veel van dit soort grotten te vinden. In diverse plaatsen, zoals Lagos, Praia Marinha, Albufeira en Benagil kun je op een bootje stappen. Deze kleine bootjes varen gedurende een uur langs de kust en laten je de bijzondere grotten en rotsformaties zien. Vooral vanaf Benagil kun je mooie grotten bekijken.

Bezoek de grotten van Benagil vanuit Portimão

Waterparken

Het weer in de Algarve is zeker tijdens de zomermaanden altijd heerlijk. En wat is er leuker dan met warm weer van tal van glijbanen af te roetsjen en glijden. Er zijn in de Algarve dan ook tientallen waterparken te vinden waar je jezelf de hele dag in en rondom het water kan vermaken. Eén van de leukste parken ligt net ten westen van Albufeira en heet ‘Slide en Splash’. Rondom een kunstmatig gemaakte heuvel vind je hier maarliefst 20 glijbanen die je op diverse manieren naar beneden laten glijden. Lekker relaxt liggend in een band, of in het pikkedonker, keihard naar beneden op een matje of voor je gevoel eeuwig rondjes draaiend in een soort centrifuge. Het glijden wordt hier afgewisseld met een aantal dierenshows. Hier kun je even bijkomen van al het glijden.

Fortalesa de Sagres

Dit fort net buiten Sagres werd gebouwd door Hendrik de Zeevaarder en was zijn eigen zeevaarderschool. Binnen deze muren werden nieuwe navigatie-instrumenten ontwikkeld om verdere ontdekkingsreizen te maken. En uiteraard diende het fort ook ter verdediging van de kust tegen de Moren. Het fort is precies op de uiterste punt gelegen en is bijna geheel rondom omringd door water. De grote hoge muren staan nog rondom het fort heen en mag je beklimmen. De rotsformaties binnen de muren van het fort zelf herbergen diverse bijzondere bloemen en planten. Je kunt langs de kust rand een kleine wandeling maken en de prachtige natuur bewonderen. Binnen de muren zijn tevens een oude kapel en een klein winkeltje met souvenirtjes te vinden.

Cape Sint Vincent

Dit is het meest zuidwestelijk gelegen puntje van Europa. De kaap werd zo genoemd omdat het lichaam van Sint Vincent hier werd begraven. Het lichaam van de heilige werd hier naartoe gebracht door de tot het christendom bekeerde Moren die het tegen vernietiging wilde beschermen. Vanaf dit punt heb je een prachtig uitzicht over het water dat hier tegen de ruige rotskust tegenaan beukt. Ook de natuur op de rotsen hier is er prachtig. Vogels vliegen af en aan wanneer ze in de lente hun nesten op de rotsen aan het bouwen zijn. Het heeft ook wel iets bijzonders zo op de uiterste punt van het continent Europa te staan. Uiteraard zijn er een restaurant en een toeristisch winkeltje; ook kun je een klein museum bezoeken dat je de geschiedenis vertelt van de plaats. Het mooiste is echter het kraampje met daarop het bordje “Laatste braadworst voor Amerika”.

Zoo Marina

Om deze attractie kun je bijna niet heen in de Algarve. Overal langs de wegen en in de dorpjes schreeuwen de reclameborden van dit pretpark je tegemoet en zelfs op het vliegveld krijg je bij aankomst al een folder in je handen gedrukt. Zoo Marina is een attractiepark met diverse onderdelen. Er is een dolfinarium waar je dolfijnenshows kunt zien en voor een klein kapitaal zelf met dolfijnen mag zwemmen. Er worden zeeleeuwenshows en roofvogelshows gegeven. Daarnaast is er een pretparkachtige deel met onder andere een reuzenrad en een zwembad waar je zelf lekker kunt plonzen en van de grote glijbaan kunt glijden.

Igreja São Lourenço de Matos

Net buiten het dorpje Almancil staat op een heuveltje de Ingreja São Lourenço de Matos. Deze kerk is volgens sommigen de mooiste kerk van de Algarve en er wordt zelfs gezegd de mooiste van Portugal. De binnenzijde van de kerk, inclusief de koepel is in zijn geheel bedekt met azulejos. Hierdoor heeft de kerk een bijzondere uitstraling.
De kerk werd in de eerste helft van de 18de eeuw gebouwd in de barokstijl. De azulejos zijn ontworpen door Policarpo de Oliveira Bernardes. De manier hoe de tegeltjes in deze kerk zijn toegepast is typisch voor Portugal maar dat de hele binnenzijde met tegels bedekt is maakt de kerk uniek. Het altaar is van verguld houtsnijwerk.

Ria Formosa

Het Carnaval in Loulé is één van de bekendste volksfeesten die elk jaar in de Algarve gevierd worden. De optocht van Loulé trekt mensen uit heel Portugal. De optocht is misschien nog wel het beste te vergelijken met die in Brazilië. Schaars geklede dames met veel felgekleurde veren staan bovenop de wagens te dansen, terwijl het publiek al dansend het spektakel aanschouwt.
Het Carnaval in Loulé is het oudste evenement dat jaarlijks wordt georganiseerd in Portugal. Al meer dan honderd jaar vindt dit evenement plaats.

Historische binnenstad van Faro

De historische binnenstad van Faro is slechts toegankelijk door enkele oude stadspoorten. De mooiste en bekendste is de Arco da Vila. Deze stadspoort stamt uit de 19de eeuw. Eenmaal onder de Arco da Vila doorgelopen sta je in de Cidade Velha, ofwel de oude binnenstad van Faro. Binnen deze muren zijn enkele van de mooiste bezienswaardigheden van Faro te vinden. De kathedraal van Faro, het Nossa Senhora da Assuncao en het Museum Municipal. Bij de plaatselijke toeristische dienst kun je een gratis wandeling ophalen die je langs de verschillende hoogtepunten van de Cidade Velha stuurt.

Autódromo Internacional do Algarve

Het Autódromo Internacional do Algarve is het racecircuit van de Algarve. Het circuit heeft een totale lengte van iets meer dan vierenhalve kilometer. Het circuit is niet opgenomen op de internationale racekalender van de formule 1 of de MotoGP, maar er worden wel andere grote wedstrijden verreden. De belangrijkste zijn de Le Mans Series, Superbikes kampioenschap en de A1GP. Het is de hoop van het circuit dat het uiteindelijk opgenomen gaat worden op de formule 1 kalender.