Algarve klimaat en beste reistijd

Voor de meeste toeristen is het weer medebepalend voor waar ze hun vakantie gaan vieren. Het is dus goed om van tevoren te weten wat je allemaal wel en niet kunt verwachten tijdens je vakantie in de Algarve. Elk seizoen heeft zijn eigen voor- en nadelen. Zo is de natuur op zijn mooist tijdens de lentemaanden, maar in de periode heb je kans op koudere dagen en is de kans op langdurige neerslag groter.
Qua weer zijn de zomermaanden de meest ideale, maar door de geringe neerslag is het landschap er wel wat saaier dan in andere maanden.Het klimaat van de Algarve

De Algarve heeft een mediterraan klimaat dat sterkt wordt beïnvloed door de Atlantische Oceaan. Hierdoor liggen de gemiddelde temperaturen in de Algarve minder hoog dan je zou verwachten bij een mediterraan klimaat. De invloed van de Atlantische Oceaan zorgt er echter wel voor dat er minder weersextremen voorkomen in de Algarve. De wintermaanden zijn er koel, maar nooit echt koud, terwijl de zomermaanden er warm zijn zonder echt heet te worden. Dit alles zorgt dat de Algarve een ideaal klimaat heeft. De meeste neerslag valt tijdens de wintermaanden. Tijdens de zomermaanden is het er zo goed als helemaal droog. In de meer inlands gelegen gebieden van de Algarve is het over het algemeen tijdens de wintermaanden iets kouder omdat ze hoger gelegen zijn en voelen ze tijdens de zomermaanden warmer aan omdat de zeewind er ontbreekt. Als de wind uit het zuiden waait dan kan het warme hete lucht en zand vanuit de Sahara mee naar de Algarve nemen.

Algarve als winterzon bestemming

Als je puur naar de gemiddelde cijfers zou kijken dan is de Algarve te koud als winterzonbestemming. De gemiddelde dagtemperatuur tijdens de wintermaanden ligt er rond de zestien graden Celsius en in de avond en nacht koelt het af tot net onder de tien graden Celsius. Er zijn echter dagen dat de zon wat feller door de wolken schijnt en het kwik richting de twintig graden Celsius kruipt. Op deze dagen is de Algarve natuurlijk wel de ideale winterzonbestemming. Jammer genoeg zijn deze dagen zo goed als niet te voorspellen op voorhand. Bijkomend nadeel is dat de meeste neerslag in de Algarve tijdens de wintermaanden valt. Ongeveer de helft van alle dagen zijn dagen met neerslag.

Voorjaarszon

In het voorjaar gaat het kwik naar de twintig graden Celsius en met grote regelmaat stijgt het er ver boven. Tijdens de avond en nacht zal het dan nog wel behoorlijk afkoelen, maar het is in het voorjaar met regelmaat warm genoeg om heerlijk op strand te liggen en van de zon te genieten. Wat nog wel eens een spelbreker kan zijn tijdens deze periode is de koude zeewind. Deze wind zorgt er voor dat de gevoelstemperatuur enkele graden lager ligt. Als deze wind wegvalt voelt het gelijk een stuk aangenamer.

Zomervakantie in de Algarve

De zomervakantie is natuurlijk de populairste periode om een bezoek te brengen aan de Algarve. Dit is klimaat technisch ook de beste periode om de streek te bezoeken. De temperaturen zijn er dan op hun hoogst en je hebt de minste kans op langdurige neerslag. Dit bij elkaar opgeteld zorgt er voor dat je vakantie in de Algarve weer technisch in ieder geval geslaagd zal zijn. Je moet er wel rekening mee houden dat de kracht van de zon in de Algarve een stuk sterker is dan wij in Nederland gewend zijn. Smeren met een hoge factor is dan ook erg belangrijk wil je niet verbranden. Op de warmste dagen van het jaar zal de zeewind voor de nodige verkoeling zorgen. Deze wind is op de warmste dagen meestal een zegen, maar als hij in kracht toeneemt kan hij ook vervelend zijn. In de binnenlanden van de Algarve waar deze wind ontbreekt ligt de gevoelstemperatuur vaak enkele graden hoger.

Neerslag

De meeste neerslag in de Algarve valt tijdens de wintermaanden. Er valt in deze periode ongeveer net zoveel neerslag per maand als dat er in de winterperiode in Nederland valt. De neerslag valt er alleen in iets minder dagen dan dat wij gewend zijn. De buien zijn dus sporadischer, maar wel wat heviger. De zomermaanden zijn zo goed als helemaal droog. Dit zorgt met name in het binnenland nog weleens voor problemen. Regelmatig komen er grote bosbranden voor.
Doordat de temperatuur het gehele jaar ver boven het vriespunt blijft zijn sneeuw of natte sneeuw een zeldzame uitzondering in de Algarve. Als er al sneeuw valt zal dit hoofdzakelijk zijn in de hoger gelegen delen in het binnenland.

Wind

Er is in de Algarve vaak een matige tot stevige wind aanwezig. De streek is niet voor niets zo geliefd bij windsurfers en kitesurfers. Deze wind zorgt tijdens de zomermaanden voor de nodige verkoeling. In het voor- en najaar zorgt deze wind er echter voor dat het enkel graden koeler aanvoelt wat meestal niet erg aangenaam is.
In het binnenland is de kracht van deze wind vaak al behoorlijk afgenomen, dit zorgt er vervolgens weer voor dat de gevoelstemperatuur in het binnenland enkele graden hoger ligt.

Weersextremen

Door de grote invloed van de Atlantische Oceaan komen er zo goed als geen weersextremen voor in de Algarve. In de binnenlanden kunnen tijdens de zomermaanden door aanhoudende droogte en hitte bosbranden voorkomen. Om de paar jaar komen er wel grote of kleine bosbranden voor, met alle gevolgen van dien. De Algarve bevindt zich in een onweersarm gebied. Jaarlijks komen er minder dan vijf dagen met onweer voor.
Wel kunnen er voor de kust van Portugal restanten van orkanen langskomen. Deze zijn dan altijd zo sterk in kracht afgenomen dat ze geen schade meer kunnen aanrichten.

Klimaatstatistieken Algarve

Wil je alle klimaatstatistieken en klimaatfeiten van de Algarve zien? Wil je kijken hoe warm het is en hoe groot de kans is dat je te maken krijgt met regen of juist zonnig weer? Op de website klimaatinfo.nl vind je uitgebreide klimaatinfo over de Algarve. Daar kun je de klimaattabellen zien waarin klimatologische gegevens staan zoals de gemiddelde maximumtemperaturen, minimumtemperaturen, aantal millimeter neerslag per maand en hoe vaak de zon schijnt.

Bekijk de klimaatstatistieken van de Algarve