Plaatsen en dorpen in de Algarve

Er zijn in de Algarve veel mooie dorpjes en een paar leuke steden te vinden. De bekendste plaatsen in de Algarve bevinden zich aan de kust, maar ook in het binnenland zijn er tal van leuke en interessante plaatsen te vinden. De dorpjes die in het binnenland liggen hebben vaak, veel meer dan de kustgelegen plaatsen, hun authentieke karakter weten te behouden. De tijd in deze dorpen lijkt te hebben stilgestaan.
Hoe anders is dit aan de kust waar de populaire badplaatsen liggen. Wil je liever een grotere stad bezoeken dan zijn de plaatsen Faro en Lagos de beste optie. Met name de stad Faro met zijn oude centrum is de moeite waard.Faro

Faro is de grootste en belangrijkste stad van de Algarve. Groot is hier echter wel relatief, want er wonen slechts 60.000 mensen in de gemeente Faro. De stad is in het bezit van de enige internationale luchthaven van de Algarve.
Faro is een oude stad. De omgeving van de stad wordt al bewoond sinds de ijzertijd. De eerste permanente bewoning vond er plaats ten tijde van de Feniciërs die er een handelspost bouwden. Later waren het de Grieken en de Romeinen die zich er vestigden. De Romeinen werden verdreven door de Westgoten die weer werden verjaagd door de Moren. Halverwege de 13e eeuw werd de stad veroverd door Koning Alfonso III die Faro bij Portugal voegde.

Faro bestaat tegenwoordig uit een oud en een nieuw gedeelte. Het oude gedeelte is te vinden binnen de oude stadsmuren van Faro. Om hier te komen moet je door één van de oude stadspoorten. In het oude centrum van Faro zijn enkele bezienswaardigheden zoals het stadhuis, de Santo Antonio met een prachtig uitzicht vanaf de klokkentoren, de Igreja do Carmo en de Arco da Vila.
Een populaire bezienswaardigheid in de buurt van Faro is het prachtige natuurgebied Ria Formosa.

Tavira

Tavira is een stadje en een gemeente in het oostelijk deel van de Algarve niet ver van de grens met Spanje. Het stadje ligt aan de rivier de Ségua. De plaats waar tegenwoordig Tavira te vinden is wordt al sinds de bronstijd bewoond. De eerste stad werd hier gesticht in de 8ste eeuw voor Christus door de Feniciërs. Nadat de stad meerdere malen verwoest werd en weer opgebouwd was verlieten zij de stad. Het waren de Romeinen die Tavira weer opbouwden. Zij bleven hier tot de Moren het stadje veroverden. Jammer genoeg is er van de lange geschiedenis van Tavira maar bitter weinig bewaard gebleven. De aardbeving van 1755 heeft de hele stad verwoest en opnieuw opgebouwd. Wel zijn er nog enkele delen van de oude stadsmuren en van het voormalige Kasteel van Tavira te zien.

Bij de resten van het Kasteel van Tavira is tegenwoordig een prachtige botanische tuin te vinden. Een ander hoogtepunt van een bezoek aan Tavira is de Igreja da Misericórdia. In de kerk is een kleine tentoonstelling over de kerk en haar geschiedenis ingericht. Typisch voor Tavira zijn de geschakelde daken. Niet alleen de oudere huizen in de stad hebben dit, maar de nieuwere huizen zijn op dezelfde manier gebouwd. Naast het toerisme leeft het stadje voornamelijk van de visserij.

Voor de kust van Tavira ligt het eilandje Ilha de Tavira-Mar dat bekend staat om zijn prachtige stranden. Er vertrekken uit Tavira met grote regelmaat boten naar dit eiland.

Loulé

Loulé is één van de grotere plaatsen in het binnenland van de Algarve. Eén van de belangrijkste toeristische trekpleisters van Loulé is de overdekte markthal. Deze markt is al sinds 1908 in het stadje te vinden. Nog steeds is er elke dag een overdekte markt te vinden. Op zaterdag wordt deze markt uitgebreid en zijn er in de straten rond de markt nog veel meer kraampjes te vinden. Naast etenswaren worden er op de markt tal van eigengemaakte producten te vinden. Loulé staat verder bekend om zijn handenarbeid. In het stadje zijn verschillende winkels waar eigengemaakte lederen, aardewerken en koperen goederen verkocht worden. Vooral de typisch Portugese koperen pannen zijn erg populair.

Een andere bezienswaardigheid in Loulé is het kasteel van Loulé. Dit kasteel is hoogstwaarschijnlijk door de Moren gebouwd, maar nadat deze de stad hadden verlaten werd het herbouwd.
Loulé is één van de weinige plaatsen in de Algarve waar vrij uitbundig carnaval wordt gevierd. De optocht in Loulé trek elk jaar veel mensen naar het stadje toe.

Albufeira

Albufeira is zonder twijfel de populairste vakantiebestemming in de Algarve. Elk jaar trekken er vele tienduizenden toeristen naar het stadje om er te genieten van al het goede wat de Algarve te bieden heeft. Eén van de bekendste straten in deze badplaats is ‘The Strip’. Deze straat, Avenue Sá Carneiro is de uitgaansstraat van Albufeira. De straat is drie kilometer lang en gevuld met vele bars, clubs en discotheken. Op straat staan de proppers klaar om je hun bar, club of discotheek in te krijgen.
Is dit echter niet zo jouw ding dan kun je beter naar het oude deel van Albufeira gaan. In dit deel zijn ook wel enkele clubs en discotheken te vinden, maar ook genoeg rustigere kroegen, bars en restaurants.

Naast het uitgaansleven staat Albufeira bekend om zijn prachtige stranden. De bekendste zijn Praia dos Pesadores, Praia do Tunel, Praia do Inatel en Praia da Oura. Op de stranden van Albufeira zijn tal van voorzieningen te vinden. Zo kun je er strandbedjes huren en zijn er in de meeste gevallen strandwachten aanwezig. Vanaf de stranden van Albufeira vertrekken er met regelmaat boten naar de andere kustgelegen plaatsen in de Algarve.

Silves

Silves is een prachtig middeleeuws vestingstadje in het binnenland van de Algarve. Het stadje wordt gekenmerkt door het Kasteel van Silves dat al van ver te zien is. De bloei van Silves startte in de 8ste eeuw na Christus onder de Moorse overheersing, al heette het stadje toen nog Xelb. Silves bleef tot de 13de eeuw in Moorse handen. Nadat de Portugezen het dorp veroverd hadden werd de grote moskee omgetoverd tot een kathedraal.

Het Kasteel van Silves is tegenwoordig de belangrijkste toeristische trekpleister van het stadje. Het is echter nog best een hele klim als je door het stadje omhoog moet lopen naar het kasteel. Deze weg naar boven is echter wel meer dan de moeite waard onderweg kom je langs een aantal van de bezienswaardigheden die in Silves te vinden zijn. Het kasteel van Silves wordt gezien als één van de mooiste overblijfsels van de Moorse overheersing in de Algarve.

Lagos

Lagos is naar mijn mening één van de leukste stadjes in de Algarve. Het stadje beschikt over een erg gezellig centrum met veel winkeltjes, restaurants en barretjes. Lagos beschikt ook over een prachtige boulevard met palmbomen. Op deze boulevard is zo goed als dagelijks een snuisterijenmarkt te vinden.
Lagos is een oude stad die in de 8ste eeuw na Christus veroverd werd door de Moslims. Deze veroverden het op de Byzantijnen. Ondanks het feit dat de stad in het bezit was van de Arabieren kreeg de bevolking toestemming om in de 12de eeuw een kerk te bouwen voor Johannes de Doper; dit is de oudste kerk in de Algarve.

De kerk kan nog steeds bezocht worden, alleen heeft hij wel beperkte openingsuren. Een andere bijzondere bezienswaardigheid in Lagos is de overdekte slavenmarkt. Hier is tegenwoordig het Slavernijmuseum gevestigd.
Lopend door Lagos valt het op dat er bijzonder veel Murals te vinden zijn. Deze prachtige kunstwerken komen voort uit een kunstfestival dat jaarlijks in Lagos gehouden wordt.

Armação de Pêra

De badplaats Armação de Pêra staat voornamelijk bekend om zijn prachtige witte zandstrand en zijn boulevard. Op deze boulevard worden gedurende de zomermaanden tal van leuke activiteiten georganiseerd. Op de boulevard is bij het toeristisch informatiecentrum een speciale ruimte ingericht waar lokale kunstenaars hun werken kunnen verkopen. Aan de boulevard, maar ook in het historisch centrum van de badplaats zijn behoorlijk wat leuke restaurants en barretjes te vinden. Het strand kan vanaf de boulevard bereikt worden door middel van een trap.
Enkele bezienswaardigheden in de buurt van Armação de Pêra zijn: Zoomarina, Aqualand en Capela de Nossa Senhora da Rocha.

Lagoa e Carvoeiro

Lagoa is een klein inlands gelegen stadje. Lagoa en het badplaatsje Carvoeiro zijn in 2013 gefuseerd waardoor er één grotere plaats ontstond. Carvoeiro staat voornamelijk bekend om zijn prachtige stranden. Enkele stranden die op het grondgebied van deze badplaats te vinden zijn behoren tot de mooiste stranden van Portugal. Eén van de mooiste voorbeelden hiervan is Praia da Marinha. Dit strand dankt zijn bekendheid hoofdzakelijk aan de prachtige rotsformaties die op de stranden en in het water staan. Je moet hier overigens wel uitkijken, want als het vloed wordt kan het strand erg klein worden. Als je even niet oplet dan lig je op een natte handdoek.
Het stadje Lagoa werd tijdens de aardbeving van 1755 vrij hard getroffen, zo goed als alle gebouwen in het stadje zijn na de aardbeving gebouwd.

Portimão

Portimão is een grote plaats in het westelijk deel van de Algarve aan de Atlantische Oceaan. In Portimão bevindt zich één van de belangrijkste vissershavens van Portugal. Het is zelfs de grootste vissershaven voor sardientjes in Portugal. Ondanks dat het stadje voornamelijk leeft van de visserij is Portimão al sinds het begin van de 20ste eeuw een populaire toeristische bestemming. Het eerste hotel werd er gebouwd in 1920. Met name de stranden Praia da Rocha en Santa Catarina zijn er erg populair.

Het stadje Portimão staat hoofdzakelijk bekend om zijn gezellige centrum met behoorlijk wat winkels en visrestaurants. De vismarkt van Portimão wordt dagelijks gehouden aan de voet van de meer dan driehonderd meter lange ijzeren brug.
Bezienswaardigheden in en om Portimão zijn het natuurreservaat Ria de Alvor, het dierenpark Omega Parque en enkele prachtige 16de en 17de-eeuwse kerken. Elk jaar vindt er in augustus een groot sardientjesfestival plaats in Portimão.

Monte Gordo

Monte Gordo is de belangrijkste toeristische bestemming in het oostelijk deel van de Algarve. De badplaats ligt bijna tegen de grens met Spanje aan. Het is een voormalige vissersplaats die is uitgegroeid tot een populair toeristenoord. Het dorpje beschikt over een prachtig breed strand en een mooie boulevard. Op deze boulevard is het casino van Monte Gordo te vinden. De bebouwing in Monte Gordo bestaat tegenwoordig hoofdzakelijk uit hoogbouw, van het oude vissersplaatsje is niet veel bewaard gebleven.

Monchique

Monchique is een plaats en een gemeente in het binnenland van de Algarve. De gemeente staat voornamelijk bekend om zijn warme zwavelbronnen van Caldas de Monchique. Als je het dorpje Monchique wilt bezoeken dan is dat een prachtige rit naar het binnenland van de Algarve. Je komt het dorp tegen als je naar Fóia rijdt. Dit is met 902 meter het hoogste punt van de Algarve. Deze berg ligt in de Serra de Monchique, vanaf de berg heb je op heldere dagen een prachtig zicht op de lager gelegen delen van de Algarve en de Atlantische Oceaan. Als je dit punt gaat bezoeken dan is Monchique de ideale stopplaats. Het dorp is prachtig gelegen en in het dorp zijn meerdere leuke winkeltjes, restaurants en een prachtige kerk te vinden. Opvallend in Monchique is de grote hoeveelheid aan beelden die er staan. Een leuke winkel om te bezoeken is het toeristische winkeltje dat een grote verscheidenheid aan zelfgestookte Medronho verkoopt. Deze drank die typisch is voor de Algarve wordt gemaakt van honing en vruchten van de aardbeienboom.

Quarteria

Quarteria is een grote kustplaats in het centrale deel van de Algarve op enkele kilometers van de stad Faro. Het stadje onderscheidt zich van de meeste kustplaatsen in de Algarve door het grote brede strand dat er te vinden is. Dit strand is dan ook gelijk de belangrijkste toeristische trekpleister van Quarteria. Andere populaire bezienswaardigheden in en om Quarteria zijn de golfbanen, een aquapark en de verschillende boottochten die er gemaakt kunnen worden.

Quarteria is tegenwoordig zo goed als helemaal vergroeid met het mondaine Vilamoura. In tegenstelling tot veel van de oudere dorpen in de Algarve bestaat Quarteria zo goed als helemaal uit hoogbouw. Dit zorgt er voor dat het stadje erg ongezellig overkomt. Ook de boulevard kan een opknapbeurt gebruiken.

Vilamoura

Vilamoura is de upperclass vakantiebestemming van de Algarve. Het dorp is in de jaren zeventig gesticht rondom een jachthaven. Tegenwoordig beslaat het dorp ongeveer twintig vierkante kilometer en behoort hiermee tot de grootste toeristenoorden ter wereld. Als je het dorp komt binnenrijden dan doe je dit over een brede laan die aan alle zijdes rijkelijk is beplant met palmen en andere luxe vegetatie Deze brede weg loopt enkele kilometers door met daaraan de verschillende wijken en resorts die er in Vilamoura te vinden zijn. Als je eenmaal in één van de wijken terecht komt dan is het vrij lastig om hier de weg weer uit te vinden. Wat opvalt is het groot aantal luxe vakantiehuizen die er staan.

Vilamoura is misschien wel het bekendst om zijn prachtige golfbanen. In totaal liggen er zes golfbanen in Vilamoura. De bekendste hiervan is Oceânico Victoria Clube de Golfe.