Vervoer in en naar de Algarve

Er zijn verschillende manieren om naar de Algarve af te reizen en om jezelf in deze regio te verplaatsen. In mijn ogen is de simpelste manier om er te komen met het vliegtuig en kun je jezelf het makkelijkst verplaatsen met een huurauto, maar er zijn natuurlijk tal van andere mogelijkheden. Zo rijden er treinen, bussen en kun je er voor kiezen om de fiets te pakken.
Er is zelfs een kans dat je helemaal geen vorm van vervoer nodig hebt als je eenmaal in de Algarve bent. Die kans is echter klein, want je wilt toch meer van de regio zien dan alleen maar het hotel of resort.Vliegen naar de Algarve

De meeste toeristen die naar de Algarve op vakantie gaan komen er aan met het vliegtuig. Het overgrote deel hiervan zal landen op het vliegveld van Faro. De Internationale luchthaven van Faro ligt enkele kilometers buiten de stad, maar als je in Faro rondloopt komen de vliegtuigen met regelmaat vrij laag overgevlogen. Het vliegveld wordt niet alleen gebruikt door de burgerluchtvaart, maar ook door militaire vliegtuigen. Toen wij in Faro liepen landden er twee straaljagers op het vliegveld.
Er vertrekken vanuit Nederland vanaf verschillende vliegvelden dagelijks vluchten naar Faro. Ook vanuit Duitsland en België vertrekken er dagelijks vluchten. Een vlucht naar Faro zal ergens tussen de 2:45u en de 3:15u duren afhankelijk van de weersomstandigheden en het vliegveld van vertrek.

Transfers

Om vanaf het vliegveld naar je plaats van bestemming te komen zijn er tal van opties. Als je de reis hebt geboekt via een reisbureau dan wordt een transfer vaak voor je geregeld. Je wordt met een personenbusje of met een touringcar naar de plaats van bestemming gebracht. Heb je de reis zelf geregeld dan zijn er enkele opties. De makkelijkste optie is om een taxi te nemen naar de plaats van bestemming. Een andere mogelijkheid is om een huurauto te nemen. Er zijn een aantal bedrijven actief die transfers verzorgen van en naar het vliegveld. Dit is een goedkope optie als je met meerdere mensen reist.
Je kunt natuurlijk ook gebruik maken van het plaatselijk openbaar vervoer, maar je moet er dan wel rekening mee houden dat je reistijd behoorlijk zal worden verlengd.

Met de auto naar de Algarve

Een deel van de vakantiegangers die ieder jaar naar de Algarve komen doen dit met de auto. Je moet je dan wel voorbereiden op een behoorlijke reis. Vanaf Utrecht naar Albufeira is het ongeveer 2380 kilometer, een reis die zonder te stoppen al snel 22 uur zal duren. In werkelijkheid zal de reis meerdere dagen duren. De meeste mensen die met de auto naar de Algarve rijden doen dit in twee tot vier dagen en soms zelfs langer. Zoek onderweg een paar leuke plaatsen uit om te overnachten zodat je vakantie al begint tijdens de autorit.

Trein

Het is mogelijk om met de trein naar de Algarve af te reizen. De stad Lagos is zelfs een erg populaire stopplaats voor backpackers die een rondreis door Europa aan het maken zijn. De makkelijkste en snelste manier om vanuit Nederland naar de Algarve af te reizen met de trein is om eerst de Thalys te nemen naar Parijs. Eenmaal in Parijs aangekomen op Gare du Nord neem je de metro naar Gare d’Austerlitz om hier vervolgens de nachttrein te nemen naar Hendaye. Hier kun je overstappen op de trein naar Lissabon waar je weer over kunt stappen op de sneltrein naar Faro. In Faro kun je gebruik maken van de plaatselijk spoorlijn die zo ongeveer parallel aan de weg langs de kust loopt en Lagos als eindpunt heeft.

Busvervoer

Het plaatselijk busvervoer in de Algarve wordt verzorgd door EVA Transportes. Zo goed als alle dorpen en plaatsen in de Algarve worden door de verschillende buslijnen aangedaan. Het uitzoeken welke lijn je waar naartoe moet hebben kost echter wel wat tijd, maar gelukkig zijn de meeste buschauffeurs erg behulpzaam. Het openbaar vervoer in de Algarve en in de rest van Portugal is erg goedkoop.

Fietsen in de Algarve

Dankzij het heuvelachtige binnenland van de Algarve is de regio behoorlijk populair bij fietsers en met name bij wielrenners. Rijdend door het binnenland kom je overal groepjes fietsers tegen die de verschillende bergen aan het beslechten zijn. Je kunt er voor kiezen om je eigen fiets of racefiets mee te nemen, maar er zijn genoeg plaatsen in de Algarve te vinden waar je deze kunt huren.
Zijn de heuvels iets te hoog voor dan kun je gewoon aan de kust blijven waar het nog wel wat glooiend is, maar echt grote hoogteverschillen zal je er niet tegenkomen. Er worden door verschillende bedrijven fietsvakanties in de Algarve aangeboden.
Ook mountainbikers kunnen hun hart ophalen in deze regio. In de bergen staan verschillende mountainbikeroutes aangegeven.