Algarve | plaatsen & dorpen | bezienswaardigheden | vakantie vervoer | reisinformatie | weer & klimaat | links

Reizen naar de  Algarve en vervoer in de Algarve

Er zijn verschillende manieren om naar de Algarve af te reizen en om jezelf in deze regio te verplaatsen. In mijn ogen is de simpelste manier om er te komen met het vliegtuig en kun je jezelf het makkelijkst verplaatsen met een huurauto, maar er zijn natuurlijk tal van andere mogelijkheden. Zo rijden er treinen, bussen en kun je er voor kiezen om de fiets te pakken.
Er is zelfs een kans dat je helemaal geen vorm van vervoer nodig hebt als je eenmaal in de Algarve bent. Die kans is echter klein, want je wilt toch meer van de regio zien dan alleen maar het hotel of resort.

Algarve bezienswaardigheden

De Algarve is meer dan zon, zee en strand. Deze meest zuidelijk regio van Portugal heeft ook veel te bieden op het gebied van cultuur, musea en bezienswaardigheden.
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft een top tien voor de Algarve samengesteld:
Algarve bezienswaardigheden top 10

Vliegen naar de Algarve

De meeste toeristen die naar de Algarve op vakantie gaan komen er aan met het vliegtuig. Het overgrote deel hiervan zal landen op het vliegveld van Faro. De Internationale luchthaven van Faro ligt enkele kilometers buiten de stad, maar als je in Faro rondloopt komen de vliegtuigen met regelmaat vrij laag overgevlogen. Het vliegveld wordt niet alleen gebruikt door de burgerluchtvaart, maar ook door militaire vliegtuigen. Toen wij in Faro liepen landden er twee straaljagers op het vliegveld.
Er vertrekken vanuit Nederland vanaf verschillende vliegvelden dagelijks vluchten naar Faro. Ook vanuit Duitsland en België vertrekken er dagelijks vluchten. Een vlucht naar Faro zal ergens tussen de 2:45u en de 3:15u duren afhankelijk van de weersomstandigheden en het vliegveld van vertrek.

Transfers

Om vanaf het vliegveld naar je plaats van bestemming te komen zijn er tal van opties. Als je de reis hebt geboekt via een reisbureau dan wordt een transfer vaak voor je geregeld. Je wordt met een personenbusje of met een touringcar naar de plaats van bestemming gebracht. Heb je de reis zelf geregeld dan zijn er enkele opties. De makkelijkste optie is om een taxi te nemen naar de plaats van bestemming. Een andere mogelijkheid is om een huurauto te nemen. Er zijn een aantal bedrijven actief die transfers verzorgen van en naar het vliegveld. Dit is een goedkope optie als je met meerdere mensen reist.
Je kunt natuurlijk ook gebruik maken van het plaatselijk openbaar vervoer, maar je moet er dan wel rekening mee houden dat je reistijd behoorlijk zal worden verlengd.

Met de auto naar de Algarve

Een deel van de vakantiegangers die ieder jaar naar de Algarve komen doen dit met de auto. Je moet je dan wel voorbereiden op een behoorlijke reis. Vanaf Utrecht naar Albufeira is het ongeveer 2380 kilometer, een reis die zonder te stoppen al snel 22 uur zal duren. In werkelijkheid zal de reis meerdere dagen duren. De meeste mensen die met de auto naar de Algarve rijden doen dit in twee tot vier dagen en soms zelfs langer. Zoek onderweg een paar leuke plaatsen uit om te overnachten zodat je vakantie al begint tijdens de autorit.

Huurauto

Wil je tijdens je vakantie veel van de Algarve zien dan is een huurauto de ideale oplossing. Een huurauto in Portugal valt qua prijs erg mee, zeker als je deze ruim van tevoren boekt kunnen de kosten erg mee vallen. Heb je niet voor de hele vakantie een auto nodig dan kun je natuurlijk ook pas daar een auto huren. Het voordeel hiervan is dat je meer controle hebt over de auto die je meekrijgt en dat je vaak iets meer onderhandelingsruimte hebt.
Je doet er verstandig aan om een volledige verzekering te nemen want een groot deel van de wegen zijn slecht begaanbaar en een deuk of een kras heb je zo opgelopen. Dit lijkt in verhouding vaak aan de dure kant, maar kan je als er iets gebeurt veel geld schelen.

Wil je een auto huren aan de Algarve? Voorkom verrassingen ter plaatse en reserveer je huurauto aan de Algarve vooraf vanuit Nederland. Via internet kun je de verschillende prijzen, auto's en voorwaarden met elkaar vergelijken. In 90% van de gevallen is vooraf reserveren vanuit Nederland ook goedkoper dan wanneer je ter plaatse een auto wilt gaan huren. Dit geldt vooral tijdens het hoogseizoen, zoals tijden de zomervakantie.
Vergelijk autohuurprijzen aan de Algarve en reserveer je auto direct online.

Autorijden in de Algarve

Autorijden in Portugal verschilt niet veel met autorijden in Nederland. Net als in Spanje en veel andere zuidelijk gelegen landen hebben de Portugezen net iets meer temperament dan wij en dat is dan ook vaak terug te zien in hun rijgedrag. Verder gelden er nog wat regels die wij niet kennen. Zo mag je bijvoorbeeld je auto alleen parkeren in de toegestane rijrichting.
Op de snelwegen geldt een maximum van 120 kilometer per uur. Op veel van de snelwegen is er permanente radarcontrole te vinden. Opvallend is dat veel van de agenten slecht Engels spreken. Tijdens ons bezoek aan de Algarve werden we eenmaal aangehouden. Toen de agenten ons niet uitgelegd kregen wat we fout hadden gedaan mochten we weer doorrijden.

Een huurauto is handig als je de Algarve wilt verkennen of om je in de buurt van je accommodatie te verplaatsen. Je kunt een auto per dag, voor een paar dagen of voor je hele vakantie huren. Het handigste en vaak ook goedkoopste is om je auto vooraf vanuit Nederland te reserveren. Dat kan bijvoorbeeld bij Car del Mar, die de aanbiedingen van meerdere autoverhuurders aan de Algarve met elkaar vergelijkt. Zo kun je meteen zien waar je de beste prijzen voor je huurauto betaalt.

Tolwegen

Op verschillende trajecten, met name op de snelweg moet je tol betalen. De tol betaal je met behulp van een elektronisch betaalsysteem. In huurauto’s zit dit apparaat vaak gelijk ingebouwd, al laten ze je er wel extra voor betalen. Als je met je eigen auto naar de Algarve gaat dan zijn er een aantal opties. Als eerste kun je gebruik maken van Easytoll, je moet dan bij de Portugese grens jezelf registeren. Je creditcard wordt dan aan je nummerbord gekoppeld en de kosten worden automatisch verrekend. Wil je liever geen gebruik maken van je creditcard dan kun je een prepaid Toll Card kopen. Deze zijn te koop bij de meeste tankstations. De kaart moet je activeren door het sturen van een sms. Wil je voor een langere periode in Portugal verblijven dan is de goedkoopste manier om een zelf een tolkastje in je auto te leggen. De kosten hiervan bedragen 1,50 per week plus de tolkosten.

Trein

Het is mogelijk om met de trein naar de Algarve af te reizen. De stad Lagos is zelfs een erg populaire stopplaats voor backpackers die een rondreis door Europa aan het maken zijn. De makkelijkste en snelste manier om vanuit Nederland naar de Algarve af te reizen met de trein is om eerst de Thalys te nemen naar Parijs. Eenmaal in Parijs aangekomen op Gare du Nord neem je de metro naar Gare d’Austerlitz om hier vervolgens de nachttrein te nemen naar Hendaye. Hier kun je overstappen op de trein naar Lissabon waar je weer over kunt stappen op de sneltrein naar Faro. In Faro kun je gebruik maken van de plaatselijk spoorlijn die zo ongeveer parallel aan de weg langs de kust loopt en Lagos als eindpunt heeft.

Busvervoer

Het plaatselijk busvervoer in de Algarve wordt verzorgd door EVA Transportes. Zo goed als alle dorpen en plaatsen in de Algarve worden door de verschillende buslijnen aangedaan. Het uitzoeken welke lijn je waar naartoe moet hebben kost echter wel wat tijd, maar gelukkig zijn de meeste buschauffeurs erg behulpzaam. Het openbaar vervoer in de Algarve en in de rest van Portugal is erg goedkoop.

Fietsen in de Algarve

Dankzij het heuvelachtige binnenland van de Algarve is de regio behoorlijk populair bij fietsers en met name bij wielrenners. Rijdend door het binnenland kom je overal groepjes fietsers tegen die de verschillende bergen aan het beslechten zijn. Je kunt er voor kiezen om je eigen fiets of racefiets mee te nemen, maar er zijn genoeg plaatsen in de Algarve te vinden waar je deze kunt huren.
Zijn de heuvels iets te hoog voor dan kun je gewoon aan de kust blijven waar het nog wel wat glooiend is, maar echt grote hoogteverschillen zal je er niet tegenkomen. Er worden door verschillende bedrijven fietsvakanties in de Algarve aangeboden.
Ook mountainbikers kunnen hun hart ophalen in deze regio. In de bergen staan verschillende mountainbikeroutes aangegeven.

Meer info over de Algarve

De volgende sites bieden goede tips en informatie over de Algarve:
Algarve informatie
Algarve in 24 foto's
Algarve tips
Algarve zonkalender
Algarve weer & klimaat
bijzondere plaatsen aan de Algarve
mooiste dorpjes van de Algarve

© alle rechten voorbehouden - Mediajam i.s.m. Silver Media - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy