Algarve | plaatsen & dorpen | bezienswaardigheden | vakantie vervoer | reisinformatie | weer & klimaat | links

Algarve reisinformatie

Voor de meeste toeristen is het weer medebepalend voor waar ze hun vakantie gaan vieren. Het is dus goed om van tevoren te weten wat je allemaal wel en niet kunt verwachten tijdens je vakantie in de Algarve. Elk seizoen heeft zijn eigen voor- en nadelen. Zo is de natuur op zijn mooist tijdens de lentemaanden, maar in de periode heb je kans op koudere dagen en is de kans op langdurige neerslag groter.
Qua weer zijn de zomermaanden de meest ideale, maar door de geringe neerslag is het landschap er wel wat saaier dan in andere maanden.

Algarve bezienswaardigheden

De Algarve is meer dan zon, zee en strand. Deze meest zuidelijk regio van Portugal heeft ook veel te bieden op het gebied van cultuur, musea en bezienswaardigheden.
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft een top tien voor de Algarve samengesteld:
Algarve bezienswaardigheden top 10

Het klimaat van de Algarve

De Algarve heeft een mediterraan klimaat dat sterkt wordt benvloed door de Atlantische Oceaan. Hierdoor liggen de gemiddelde temperaturen in de Algarve minder hoog dan je zou verwachten bij een mediterraan klimaat. De invloed van de Atlantische Oceaan zorgt er echter wel voor dat er minder weersextremen voorkomen in de Algarve. De wintermaanden zijn er koel, maar nooit echt koud, terwijl de zomermaanden er warm zijn zonder echt heet te worden. Dit alles zorgt dat de Algarve een ideaal klimaat heeft. De meeste neerslag valt tijdens de wintermaanden. Tijdens de zomermaanden is het er zo goed als helemaal droog. In de meer inlands gelegen gebieden van de Algarve is het over het algemeen tijdens de wintermaanden iets kouder omdat ze hoger gelegen zijn en voelen ze tijdens de zomermaanden warmer aan omdat de zeewind er ontbreekt. Als de wind uit het zuiden waait dan kan het warme hete lucht en zand vanuit de Sahara mee naar de Algarve nemen.

Algarve als winterzon bestemming

Als je puur naar de gemiddelde cijfers zou kijken dan is de Algarve te koud als winterzonbestemming. De gemiddelde dagtemperatuur tijdens de wintermaanden ligt er rond de zestien graden Celsius en in de avond en nacht koelt het af tot net onder de tien graden Celsius. Er zijn echter dagen dat de zon wat feller door de wolken schijnt en het kwik richting de twintig graden Celsius kruipt. Op deze dagen is de Algarve natuurlijk wel de ideale winterzonbestemming. Jammer genoeg zijn deze dagen zo goed als niet te voorspellen op voorhand. Bijkomend nadeel is dat de meeste neerslag in de Algarve tijdens de wintermaanden valt. Ongeveer de helft van alle dagen zijn dagen met neerslag.

Voorjaarszon

In het voorjaar gaat het kwik naar de twintig graden Celsius en met grote regelmaat stijgt het er ver boven. Tijdens de avond en nacht zal het dan nog wel behoorlijk afkoelen, maar het is in het voorjaar met regelmaat warm genoeg om heerlijk op strand te liggen en van de zon te genieten. Wat nog wel eens een spelbreker kan zijn tijdens deze periode is de koude zeewind. Deze wind zorgt er voor dat de gevoelstemperatuur enkele graden lager ligt. Als deze wind wegvalt voelt het gelijk een stuk aangenamer.

Zomervakantie in de Algarve

De zomervakantie is natuurlijk de populairste periode om een bezoek te brengen aan de Algarve. Dit is klimaattechnisch ook de beste periode om de streek te bezoeken. De temperaturen zijn er dan op hun hoogst en je hebt de minste kans op langdurige neerslag. Dit bij elkaar opgeteld zorgt er voor dat je vakantie in de Algarve weertechnisch in ieder geval geslaagd zal zijn. Je moet er wel rekening mee houden dat de kracht van de zon in de Algarve een stuk sterker is dan wij in Nederland gewend zijn. Smeren met een hoge factor is dan ook erg belangrijk wil je niet verbranden. Op de warmste dagen van het jaar zal de zeewind voor de nodige verkoeling zorgen. Deze wind is op de warmste dagen meestal een zegen, maar als hij in kracht toeneemt kan hij ook vervelend zijn. In de binnenlanden van de Algarve waar deze wind ontbreekt ligt de gevoelstemperatuur vaak enkele graden hoger.

Neerslag

De meeste neerslag in de Algarve valt tijdens de wintermaanden. Er valt in deze periode ongeveer net zoveel neerslag per maand als dat er in de winterperiode in Nederland valt. De neerslag valt er alleen in iets minder dagen dan dat wij gewend zijn. De buien zijn dus sporadischer, maar wel wat heviger. De zomermaanden zijn zo goed als helemaal droog. Dit zorgt met name in het binnenland nog weleens voor problemen. Regelmatig komen er grote bosbranden voor.
Doordat de temperatuur het gehele jaar ver boven het vriespunt blijft zijn sneeuw of natte sneeuw een zeldzame uitzondering in de Algarve. Als er al sneeuw valt zal dit hoofdzakelijk zijn in de hoger gelegen delen in het binnenland.

Wind

Er is in de Algarve vaak een matige tot stevige wind aanwezig. De streek is niet voor niets zo geliefd bij windsurfers en kitesurfers. Deze wind zorgt tijdens de zomermaanden voor de nodige verkoeling. In het voor- en najaar zorgt deze wind er echter voor dat het enkel graden koeler aanvoelt wat meestal niet erg aangenaam is.
In het binnenland is de kracht van deze wind vaak al behoorlijk afgenomen, dit zorgt er vervolgens weer voor dat de gevoelstemperatuur in het binnenland enkele graden hoger ligt.

Weersextremen

Door de grote invloed van de Atlantische Oceaan komen er zo goed als geen weersextremen voor in de Algarve. In de binnenlanden kunnen tijdens de zomermaanden door aanhoudende droogte en hitte bosbranden voorkomen. Om de paar jaar komen er wel grote of kleine bosbranden voor, met alle gevolgen van dien. De Algarve bevindt zich in een onweersarm gebied. Jaarlijks komen er minder dan vijf dagen met onweer voor.
Wel kunnen er voor de kust van Portugal restanten van orkanen langskomen. Deze zijn dan altijd zo sterk in kracht afgenomen dat ze geen schade meer kunnen aanrichten.

Algarve klimaattabel

 

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum
temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur
(C)
januari 16C 9C 5 14 64 mm 16C
februari 16C 9C 6 13 61 mm 16C
maart 18C 10C 7 12 39 mm 15C
april 19C 11C 8 11 38 mm 16C
mei 21C 13C 10 8 23 mm 17C
juni 24C 16C 11 5 6 mm 19C
juli 27C 17C 12 1 2 mm 20C
augustus 27C 18C 11 2 4 mm 21C
september 26C 17C 9 5 24 mm 21C
oktober 22C 15C 7 10 59 mm 20C
november 19C 12C 6 12 87 mm 18C
december 16C 10C 5 14 100 mm 17C
Met dank aan klimaatinfo.nl - d Nederlandstalige klimaatsite

Beste reisperiode

Als je gegarandeerd wil zijn van perfect vakantieweer dan is de zomerperiode de beste periode om een bezoek te brengen aan de Algarve. De gemiddelde dagtemperatuur ligt in deze periode net iets onder dertig graden Celsius en de neerslagkans is er minimaal. Het is echter ook de drukste periode in de Algarve. De stranden zijn dan gevuld met toeristen en op sommige plaatsen zal je even wat langer moeten zoeken voordat je een goed plekje op het terras hebt gevonden.

Wil je de Algarve liever in een rustige periode bezoeken dan kun je het beste in het voor- of najaar gaan. De temperaturen zijn dan meestal goed, natuurlijk niet zo hoog als tijdens de zomerperiode, maar hoog genoeg.

Meer info over de Algarve

De volgende sites bieden goede tips en informatie over de Algarve:
Algarve informatie
Algarve in 24 foto's
Algarve tips
Algarve zonkalender
Algarve weer & klimaat
bijzondere plaatsen aan de Algarve
mooiste dorpjes van de Algarve

alle rechten voorbehouden - Mediajam i.s.m. Silver Media - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy